Ελεγκτική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας
  English  

Βοηθός Γενικού ΕλεγκτήΚυριάκος Κυριάκου

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1964 και μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό.

Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, έχοντας εξασφαλίσει πλήρη υποτροφία. Μετά τη διετή στρατιωτική του θητεία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επίσης με πλήρη υποτροφία, της Κοινοπολιτείας, και απέκτησε πτυχίο BA(Hons)/MA στη Μηχανολογία.

Με την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο, προσλήφθηκε από τον ελεγκτικό οίκο KPMG στο Λονδίνο όπου έγινε Μέλος και κατόπιν Fellow του Institute of Chartered Accountants in England and Wales και εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε ελεγκτικές εργασίες καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Κατά την εργοδότησή του στον ελεγκτικό οίκο, τοποθετήθηκε σ’ ένα από τα τμήματα για χρηματοοικονομικές εργασίες και έτσι απέκτησε εξειδικευμένες γνώσεις στον έλεγχο των τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών οργανισμών, κυρίως στο City του Λονδίνου, καθώς επίσης και για σύντομο χρονικό διάστημα, ως αποσπασμένος στο γραφείο του ελεγκτικού οίκου στο Λουξεμβούργο.


Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, εργάστηκε στον ίδιο ελεγκτικό οίκο όπου ήταν υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, και για τον έλεγχο μιας από τις κύριες Κυπριακές τράπεζες.

Μετά από λίγα χρόνια στο ελεγκτικό επάγγελμα, εργάστηκε ως Οικονομικός Διευθυντής σε ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης πλοίων. Κατά την εν λόγω περίοδο προχώρησε, μαζί με άλλους συνεταίρους, στην αγορά και διαχείριση, για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενός φορτηγού πλοίου εκτοπίσματος 2000 τόνων.

Το 2005, προσλήφθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία ως Ανώτερος Πρώτος Ελεγκτής, θέση από την οποία είχε την ευθύνη του ελέγχου τριών Υπουργείων και αρκετών ημικρατικών οργανισμών. Το 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο αξίωμα του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2020, διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ως μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ' Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, στην οποία υπηρέτησε μέχρι τις 7 Ιουνίου 2021.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό σε θέματα λογιστικής και ελέγχου, χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, εντοπισμού και διερεύνησης απάτης, ναυτιλίας και διαχείρισης πλοίων, τραπεζιτικών εργασιών κ.α., και έλαβε μέρος σε διάφορα διεθνή συνέδρια, περιλαμβανομένων και συνεδρίων των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων στα οποία αντιπροσώπευσε την Ελεγκτική Υπηρεσία. Επίσης, έχει διδάξει μαθήματα για λογιστικές και ελεγκτικές διαδικασίες και πρότυπα και παρουσιάσει ομιλίες ελεγκτικού ενδιαφέροντος.Back To Top